Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (2024)

Het historisch centrum van Dubai wordt gevormd door de wijken Deira en Bur Dubai. Hier verken je traditionele markten, geniet je van authentieke maaltijden en leer je meer over de oud-Arabische cultuur. Ga te voet op verkenning, wandel tussen traditioneel gebouwde huizen en slenter door de smalle straten van de souks. Waan je in een vissersdorp uit de achttiende eeuw. Deira en Bur Dubai zijn de wijken van Dubai waar je kennis maakt met de historie en transformatie van deze wereldstad!

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (1)

Bur Dubai

De wijk Bur Dubai is één van onze favoriete plekken in Dubai. In de omgeving langs de Dubai Creek hangt een relaxte sfeer. Maak een korte stop en neem de omgeving in je op. Het is hier namelijk prachtig! Bur Dubai is tevens een plek om dieper in te gaan op de geschiedenis van Dubai. Bezoek hiervoor het Dubai Museum en neem een kijkje bij één van de ouderemoskeeën: de Grand Mosque. Onze drie favoriete plekken in Bur Dubai die je niet mag missen zijn:

Bur Dubai Souk

De Bur Dubai Souk is een traditionelesouk waar je voornamelijk textielproducten en souvenirs kunt kopen. De souk heeft één hoofdstraat die je dichtbij het Dubai Old Souk station van de watertaxi’s kunt vinden. De verkopers hier zijn erg fanatiek en zullen er veel aan doen om jou hun winkelin te krijgen. Als blonde vrouw proberen ze je aandacht te trekken door je een mooie bijnaam te geven. Populaire bijnamen zijn Angelina Jolie en Madonna. Ook al zijn de verkopers hier zeer gedreven, ze blijven zeer vriendelijk en nemen hun afstand wanneer je ze hartelijk bedankt. Ben je van plan hier souvenirs aan te schaffen? Onderhandel dan over de prijs, hier is zeker ruimte voor.

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (2)

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (3)

Al Fahidi Historic District

Het Al Fahidi Historic District, ook bekend als Al Bastakiya, is zoals de naam al aangeeft een indrukwekkend historisch plekje in de wijk Bur Dubai. Dit zandkleurige dorp werd in de 19de eeuw gebouwd en gebruikt door handelaren uit de textiel. Je vind er nu veel winkels, cafés en kunstgalerijen. Maak een wandeling door het dorp en laat je fascineren door de traditionele bouw van de huizen, de traditionele windvangers en prachtige details op de zandkleurige muren.

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (4)

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (5)

Lunch bij Arabian Tea House

Ga lunchen bij de geweldige spot Arabian Tea House in de wijk Bur Dubai. Het restaurant creëert met zijn turquoise banken, witten rieten stoelen en banken een toffe plek om samen te komen. Neem plaats aan één van de tafels op de binnenplaats van dit oude koopmanshuis of buiten op het kleurrijk versierde terras. Het menu van Arabian Tea House bestaat uit Emirati-specialiteiten, waaronder het overheerlijke lokale raqaq brood. Er is zoveel lekkers om uit te kiezen, maar de salade met rode bieten en verse mint is een absolute aanrader. De rij mensen voor de deur gaf al aan dat het een populaire plek is, ook onder de locals, wat natuurlijk altijd een goed teken is!

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (6)

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (7)

Vaar met een Abra van Bur Dubai naar Deira

De wijken Bur Dubai en Deira worden door de Dubai Creek, de rivier, van elkaar gescheiden. Een leuke manier om van de ene wijk naar de andere wijk te reizen is met een lokale Abra. Een Abra is traditionele houten boot; het oudste vervoersmiddel om het water mee over te steken. Tegenwoordig worden de Abra’s met name als taxiboten gebruikt op de Dubai Creek.Er passen ongeveer 20 personen tegelijkertijd op de taxiboot en naar schatting worden er zo’n 17.000mensen per dag vervoerd. Dat zijn aardig wat bootritten per dag.
De bekendste vaarroute is tussen de stations Dubai Old Souk en Deira Old Souk. Dezeverbindingzorgt ervoor dat beide historische wijken goed met elkaar verbonden blijven. Een rit met deAbrawatertaxi is de snelste en goedkoopste manier om tussen beide wijken te reizen. De prijs voor een een taxirit met deAbrais 1 AED per persoon, dit is ongeveer 25 eurocent. Een leuke ervaring om mee te maken en knap om te zien hoe ze zo’n volle Abra kunnen besturen.

Deira

Het zakelijk centrum van Dubai vond je voorheen in één van de oudste wijken van Dubai, in de wijk Deira. Ten oosten van de wijk Bur Dubai en ideaal gelegen langs de belangrijkste rivier van de stad, de Dubai Creek.Sinds de bouw van de vele wolkenkrabbers eind jaren 90 is het zakelijk centrum vanuit Deira verhuist naar het moderne centrum. Hier achtergebleven zijn de traditionele en interessantesouks, zoals de Spice Souq en de Gold Souq.

Spice SouQ

Deze kruidenmarkt is één van dedrukst bezochte plekken in het historisch centrum van Dubai. De naam zegt het al, want op de SpiceSouq vanDubai kan je terecht voor specerijen en kruiden. Al wandelend door de smalle straten zie je de meest kleurrijke, geurige en veelal onbekende kruiden liggen. De specerijen en kruiden worden op een creatieve manieren opgesteld en zijn in verschillende soorten verpakkingen te koop. Ga ook de winkels in voor een zakje gedroogd fruit of voor lekkere verse noten. Mocht je op de SpiceSouq iets willen kopen, vergeet dan niet te onderhandelen over de prijs!

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (10)

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (11)

Gold Souq

De Gold Souq in Deira is de traditionele goudmarkt van Dubai die tegenwoordig bestaat uit meer dan 300 aanbieders. De aanbieders op deze markt variëren van gevestigde winkels en juweliers tot aan kleinere shops. Sinds 1940 is de handel in de Gold Souq gestegen door het vrijehandelsbeleid van Dubai. Veel ondernemers uit India en Iran werden hierdoor gestimuleerd om winkels te open in deze souq. Er zou naar schatting zo’n 10 ton goud aanwezig zijn op de Gold Souq. Niet zo gek want alles wat je in deetalages ziet, is daadwerkelijk van goud. Van kleine gouden sieraden tot aan lijf bedekkende pakken van goud: het kan hier allemaal.
Rondlopen door de Gold Souq is een leuke ervaring. Zo glinstert nietalleen alles om je heen, maar word je ook continu aangesproken om de nieuwstesieraden, merktassen en souvenirs te kopen. In een klein half uur kan je de Gold Souq gezienhebben. Mocht je op zoek zijn naar een nieuw sieraad, koop ze dan op de Gold Souq. Hier betaal je relatief gezien een gunstigere prijs voor een mooi gouden sieraad dan elders.

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (12)

Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (13)

Reis met het openbaar vervoer naar Bur Dubai en Deira

Het historisch centrum van Dubai is goed met de metro bereikbaar. Naast dat reizen met de metro in een buitenlandsestad een ervaring op zich is, is het in Dubai ook veruit de snelste en een goedkope manier om je te verplaatsen.
Om bij het historisch centrum vanDubai te komen zal je hoogstwaarschijnlijk allereerst de rode metrolijn naar station Rashidiya moeten pakken. Stap bij station Khalid Bin Al Wahidover op de groene metrolijnrichting Etisalat. Wanneer je wil starten in de wijk Bur Dubai stap dan uit bij station Al Ghubaiba. Voor wijk Deira stap je uit bij het metrostation Al Ras.

overnachten in het authentieke Dubai

Al Seef Heritage Hotel

Bur Dubai

Authentiek

Bezoek ‘s werelds hoogste gebouw

Op een hoogte van 422 meter naar beneden kijken is een waanzinnige ervaring. Zorg dat je tijdens golden hour op het observatiedeck bent voor prachtige vergezichten met de zon die langzaam achter de horizon verdwijnt. Een bezoek aan de Burj Khalifa, het icoon van Dubai, is een bijzondere ervaring. De beste tips en handige informatie voor een bezoek aan de Burj Khalifa lees je in dit blog.

Burj khalifa: tips voor jouw bezoek
Deira en Bur Dubai | Informatie en tips Dubai | Reisblog Travander (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5269

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.